Ziua Bolilor Rare – marcata si la Timisoara prin intermediul expozitiei “Captiv in Corpul meu”

– Editia III

Asociatia Persoanelor cu distonie neuromusculara Childrens Joy in parteneriat cu elevii clasei a X-a A ai Liceului de Arte Plastice Timisoara si-au adus contributia in a populariza prin intermediul artei impactul pe care bolile rare il au asupra persoanelor afectate si familiilor acestora dar si impactul pe care societatea il are asupra persoanelor afectate de diverse diagnostice, in special asupra celor afectati de distonii neuromusculare, mai ales formelor rare de distonii.

,,Pe timp de pandemie au fost deja aflate in evidenta asociatiei diverse lucrari de pictura de la editia a II-a a expozitiei Captiv in Corpul meu, ale elevilor Liceului de arte plastice Timisoara si a fost pacat sa nu le expunem din nou, pe langa acestea copiii care participa la atelierele de creatie ale asociatiei au realizat o lucrare comuna ,special pentru aceasta ocazie. Dimensiunea panzei fiind de de 100X120 avand titlul ,,Inauntrul meu”, fiecare copil participant avand ocazia sa lucreze o particica pe panza in care sa deseneze liber ceea ce iubeste la sine, sub coordonarea Catalinei Crainic, care in afara de faptul ca este presedinta a asociatiei are profesia de pictor si desfasoara in mod voluntar atelierele de creatie pentru a putea face fata cheltuielilor care contribuie la atingerea obiectivelor asociatiei.

Tema expozitiei este “Frumusețea interioară primează,, prin aceasta copiii participanti au fost indrumati sa reflecteze asupra frumusetii interioare. Ce ne face diferiti unul de celalalt, cum sa ne acceptam unii pe ceilalti? Ce inseamnă sa ne bucurăm că suntem unici, speciali? Ce emotie avem atunci cand ne privim in oglindă? Ce inseamna acceptarea celorlalti? Ce inseamna sa fim diferiti?

La toate aceste intrebari s-au putut exprima artistic diferite viziuni ale elevilor talentati de la Liceul de Arte Plastice, coordonati de profesor, diriginte Anca Gyemant. Raspunsurile lor prin diverse tehnici si culori atrag atentiei asupra situatiilor mai profunde pe care diverse persoane le intalnesc atunci cand o bola rara le este data ca provocare.

,,Dorim sa fim solidari cu persoanele afectate de distonii rare sau nu dar si cu persoanele afectate de alte boli rare in numar de peste 7000, sa ne aratam compasiunea si intelegerea fata de acestia.
Nu e un lucru usor sa lupti cu o boala rara nici individual nici impreuna cu familia, avem nevoie unii de ceilalti, sa ne fim alaturi, sa ne ajutam, sa ne acceptam, avem nevoie sa aratam ca un diagnostic nu ne defineste, ca suntem unici, speciali, ca meritam egalitate de sanse.Cu totii avem o importanta, cu totii avem de invatat de lectii, de dus poveri, dar e mult mai usor cand ni se intinde o mana, cand nu suntem singuri, cand suntem intelesi, cand suntem priviti mai mult decat in exterior, prin acestea putem sa spunem nu discriminarii si etichetarii, izolarii. Dorim ca atat publicul larg cat si autoritile sa isi arate sprijinul asupra acestei categorii de persoane dar si sitemul medical sa isi arate sprijinul,noi o facem prin intermediu artei si prin activitatile asociatiei noastre ,asa sa faca si restul in domeniile in care activeaza pentru a produce o schimbare”, spune Catalina Crainic, coordonatoarea proiectului socio -cultural- artistic.

Lucrarea comuna a copiilor si adolescentilor participanti,lucrarile de pictura ale elevilor dar si cateva lucrari mai vehi ale artistilor plastici ai Asociatiei Romul Ladea care au fost donate asociatiei la cealalta editie, se pot viziona la Muzeul Banatului, culoarul principal et 1, incepand cu 26 feb pana la data de 14 martie, in programul pe care muzeul il are disponibil pentru vizitatori si conditiile impuse de situatia actuala.

Asociatia Childrens Joy are sediul in Timisora, este vizibila si implicata la nivel national ca membra in consiliul director al Aliantei Nationale pentru Bolile Rare dar si international prin organizatia europeana ca membra in consiliul director a Dystonia Europe prin presedinta Crainic Catalina.
Detalii despre asociatie gasiti pe adresa www.distonianational.ro

Sursa: TELEVIZIUNEA-MEDICALA.RO