Distonia cervicala este o afectiune neurologica in care apar contractii involuntare ale muschilor gatului ducand la posturi anormale ale gatului si capului. Diferiti termeni sunt folositi pentru a descrie pozitiile torsionate: capul se inclina inainte (anterocollis), inapoi (retrocollis) si lateral (torticollis). Unele dintre pozitiile frecvente este cand barbia sau urechea se duc spre umar in lateral in mod necontrolat. O alta pozitie necontrolata este cand unul din umeri de pe partea afectata se ridica spre ureche. De asemenea distonia cervicala poate provoca tremurul in mana sau in brat.
Spasmele pot duce la diferite grade de disconfort si pot ajunge la dureri insuportabile in zona gatului (cervical) si care radiaza spre umar sau spre cap (dureri de cap).
Distonia cervicala – cauze
Aceasta forma de distonie este cauzata de o functionare anormala a ganglionilor bazali care sunt implicati in controlul miscarii. Se presupune ca ar fi o dereglare a reactiilor chimice implicate in transmiterea mesajelor de la o celula nervoasa la alta din ganglionul bazal. si nu trebuie confundata cu cea de natura ortopedica.
Textul a fost adaptat dupa: brosurile Fundatiei de Cercetare Medicala a distoniei din Chicago (Dystonia Medical Research Foundation – web site: www.dystonia-foundation.org), articolul cu titlul „Neuromodulation in Dystonia: Current aspects of Deep Brain Stimulation” scris de H-H.Capelle, J.K. Krauss aparut in vol. 12,nr 1 in 2009 al revistei Neuromodulation: Technology at the neural interface si din revista „Dystonia dialogue” din 2007, 2008 si 2010.