Disfonia spasmodica este o forma de distonie (adesea cunoscuta sub numele de distonie laringiana), o tulburare neurologica care cauzeaza contractia involuntara a corzilor vocale cauzand intreruperi de vorbire si care afecteaza calitatea vocii. Cele mai multe cazuri de distonie laringiana sunt intalnite la adulti.
Care sunt simptomele?
Una din trasaturile cele mai caracteristice ale disfoniei spasmodice este vorbirea intrerupta. Simptomele variaza in timpul zilei sau sunt absente cand o persoana vorbeste in soapta, rade sau canta si se agraveaza in timpul vorbirii la telefon sau a situatiilor stresante. Simptomele pot fi reduse dupa somn.
Desi poata sa apara in orice moment al vietii de adult (mai rar in adolescenta), disfonia spasmodica pare sa apara in jurul varstei de 40-50 de ani.
Tipuri de disfonie spasmodica
In disfonia spasmodica de tip adductor, vorbitul provoaca contractii involuntare, anormale, excesive ale muschilor care aduc impreuna corzile vocale. Acest lucru determina o strangulare a vocii de multe ori cu porniri si opriri bruste care provoaca ”rupturi” si pauze scurte in vorbire.
In disfonia spasmodica de tip abductor exista o contractie puternica involuntara a muschilor care separa corzile vocale. Corzile vocale sunt afectate, ducand la o scazuta calitate a vocii, asa numita vorbire in soapta.
Distonia respiratorie
Aceasta tulburare afecteaza muschii care aduc corzile vocale impreuna. In loc sa apara in timpul vorbirii, apare in timpul respiratiei. Aceste spasme duc la dificultati de respiratie.
Alte sub-tipuri de disfonie spasmodica
Una este o combinatie de adductor si abductor in care persoana poate avea ambele tipuri de spasme care sunt insotite de un tremor al vocii sau un tremor care afecteaza parti ale gatului si a fetei.
Care sunt cauzele?
Simptomele distoniei laringiene sunt date de functionarea anormala a ganglionilor bazali.
In distonia laringiana, coordonarea normala a corzilor vocale este intrerupta ducand la o voce instabila, anormala, greu de inteles.
Diagnosticarea
Distonia laringiana este adesea confundata cu un glas aspru, tensionat. Deoarece nu exista nici un test specific, diagnosticul se bazeaza pe prezenta simptomelor caracteristice, in lipsa altor conditii care pot imita disfonia spasmodica.
Multi dintre pacienti sunt evaluati de un neurolog care incearca sa identifice cu multa atentie alte semne ale distoniei sau alte afectiuni neurologice.
Simptomele disfoniei spasmodice pot sa co-apara cu alte tulburari neurologice cum ar fi blefarospasmul, distonia cervicala, crampa scriitorului sau distonia oromandibulara. Desi poate sa apara in orice moment al vietii de adult (mai rar in adolescenta), disfonia spasmodica pare sa apara la persoane de 40-50 de ani.
Disfonia spasmodica – Terapii
Terapia vocii poate minimaliza spasmele si este indicata inainte de alte terapii invazive. Cel mai eficace tratament pentu distonia laringiana este injectarea locala cu toxina botulinica.
Textul a fost adaptat dupa: brosurile Fundatiei de Cercetare Medicala a distoniei din Chicago (Dystonia Medical Research Foundation – web site: www.dystonia-foundation.org), articolul cu titlul „Neuromodulation in Dystonia: Current aspects of Deep Brain Stimulation” scris de H-H.Capelle, J.K. Krauss aparut in vol. 12,nr 1 in 2009 al revistei Neuromodulation: Technology at the neural interface si din revista „Dystonia dialogue” din 2007, 2008 si 2010.