Despre distonie
Distonia este o tulburare neurologica a miscarii corpului care se manifesta prin contractura musculara , spasme involuntare cauzand rasuciri frecvente sau posturi anormale si care nu pot fi controlate voluntar.
Distonia nu este o boala este un sindrom si consta dintr-un set de simptome care au diferite cauze. Unele forme de distonie pot afecta o anumita parte a corpului cum ar fii gatul, fata, maxilarul, ochii, limba sau corzile vocale. Aceste simptome se datoreaza functionarii anormale a ganglionilor bazali care sunt situati la baza creierului. Acesti ganglioni au rolul de a coordona miscarile. Inca nu se cunosc mecanismele care duc la aceasta functionare anorrmala, dar se presupune ca este o tulburare a diferitilor compusi chimici asa numiti „neurotransmitatori” care transmit informatii de la o celula nervoasa la alta.
CUM AFECTEAZA DISTONIA CORPUL?
Cand afecteaza doar o parte a corpului se numeste distonie focala. Cand sunt afectate doua sau mai multe grupe musculare invecinate ale corpului se numeste distonie segmentala (de exemplu sunt afectate in acelasi timp gatul, umarul si bratul de pe aceeasi parte) iar cand sunt afectate doua sau mai multe grupe musculare neinvecinate ale corpului se numeste distonie multifocala (de exemplu ochii si corzile vocale). Cand sunt afectate simultan mai multe parti ale corpului cum ar fi membrele, trunchiul si alte parti poarta denumirea de distonie generalizata. Cand sunt afectati doar muschii de pe o singura parte a corpului se numeste hemidistonie.
CARE SUNT CAUZELE DISTONIEI?
Chiar daca formele de distonie sunt diferite, acestea au in comun miscari repetitive si de rasucire involuntare si afecteaza toate categoriile de persoane. Acestea pot avea cauze genetice sau pot fi influentate de factori precum traumele fizice, de expunerea la anumite medicamente sau alte aspecte neurologice. Exista si distonia fara cauze etiologice cunoscute, care este asimilata deseori posibilelor cauze genetice, nedemonstrate medical inca.
ESTE DISTONIA FATALA?
Distonia nu afecteaza intelectul, nu este fatala, dar poate duce la diferite grade de invaliditate.