Distonia oromandibulară (OMD) este o formă de distonie focala care afecteaza diferite parti ale capului si ale gatului cum ar fi: partea inferioara a fetei, maxilarul, limba si laringele. Spasmele pot cauza deschideri si inchideri repetitive bruste ale maxilarului. Vorbirea si inghititul pot fi afectate.
De cele mai multe ori are loc impreuna cu distonia cervicala, blefarospasmul (spasme ale pleoapelor ochilor) sau cu disfonia spasmodica (afecteaza laringele). Cand se manifesta impreuna cu distonia cervicala poarta denumirea de distonie cranio-cervicala. Cand se manifesta in combinatie cu blefarospasmul se numeste sindromul lui Meige.
Aceste simptome afecteaza cu precadere persoanele intre 40 si 70 de ani si se manifesta mai frecvent la femei decat la barbati.
Distonia oromandibulară – cauze
Cauzele acestei forme de distonie sunt necunoscute. In anumite cazuri poate aparea la persoanele care au un istoric in familie si care manifesta diferite forme de distonie.
Persoanele care sufera de OMD prezinta spasme faciale, o frecventa crescuta a clipirilor, parkinsonism (tremur, miscari sacadate, rigiditate si alte probleme de miscare).
Aceasta tulburare neurologica poate include muschii implicati in masticatie si in expresia faciala cat si muschii limbii si ai boltii palatine.
Miscarile distonice includ inclestarea gurii, scrasnirea dintilor (bruxism) si incordarea buzelor, deformari ale nasului, contractii ale muschilor si tesuturilor moi ale partilor inferioare (planseul bucal) si superioare ale gurii (cerul gurii) sau iesirea limbii.
Aceste spasme pot sa tina mai mult de o jumatate de minut. Suplimentar aceste spasme prelungite pot fi insotite de alternari rapide ale contractiei si relaxarii musculare (miscari clonice) si de modificari ale vorbirii si a respiratiei.
Aceste miscari distonice se manifesta in timpul anumitor activitati care implica folosirea muschilor distonici cum ar fii: vorbirea si masticatia. Evolutia bolii poate duce la manifestarea continua a acestor spasme.
Textul a fost adaptat dupa: brosurile Fundatiei de Cercetare Medicala a distoniei din Chicago (Dystonia Medical Research Foundation – web site: www.dystonia-foundation.org), articolul cu titlul „Neuromodulation in Dystonia: Current aspects of Deep Brain Stimulation” scris de H-H.Capelle, J.K. Krauss aparut in vol. 12,nr 1 in 2009 al revistei Neuromodulation: Technology at the neural interface si din revista „Dystonia dialogue” din 2007, 2008 si 2010.