Crampa scriitorului este o distonie focala a degetelor, a mâinii, şi / sau antebraţului. Simptomele apar de obicei atunci când o persoană incearca sa faca o sarcina care necesita miscari motorii fine, cum ar fi scrierea sau să cante la un instrument muzical. Simptomele pot fi izolate numai la acele sarcini sau afectează muşchii într-un mod mai general. Simptomele comune includ, de exemplu, prinderea unui stilou sau ustensila, flexarea încheieturii mâinii, contractia musculara involuntara şi extinderea ocazional la un deget sau la degete care fac ca ustensila să cadă din mână. Crampa scriitorului poate fi primara sau secundara. Foarte rar, persoanele cu distonie DYT1 (care este primara si de obicei generalizata) vor avea crampa scriitorului ca simptom numai. Crampa Scriitorului

Simptomele
Două tipuri de bază ale crampei scriitorului au fost descrise: simpla şi distonica. Persoanele cu crampa scriitorului simpla au dificultati cu doar o singură sarcină specifică. De exemplu, dacă scrisul activeaza distonia, de îndată ce individul preia un stilou – sau scrie câteva cuvinte – poziţiile distonice ale mânii încep să împiedice viteza şi acurateţea la scris.
În crampa scriitorului, simptomele vor fi prezente nu numai în cazul în care persoana scrie, dar, de asemenea, atunci când desfăşoară alte activităţi, cum ar fi barbieritul, utilizarea tacâmurilor, aplicarea de make-up.
Uneori tulburarea progreseaza pentru a include umerii sau retragerea braţului în timpul scrisului . Tremorul nu este de obicei un simptom care sa caracterizeze crampa scriitorului. Simptomele incep de obicei cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani şi afectează atât bărbaţi şi femei. Crampe sau dureri de mână nu sunt obisnuite. Disconfort uşor poate să apară la degete, incheietura mainii, sau la antebrat.
O crampa similara pot fi observata la muzicieni, în anumite sporturi, cum ar fi jucători de golf, sau în dactilografie
Cauza Crampa scriitorului poate să apară fără antecedente familiale. Cazuri de crampe scriitorului moştenite au fost raportate, de obicei, coroborat cu debut precoce-distonie generalizată, care este asociat cu mutatiile genei DYT1.

Diagnostic
Diagnosticul de crampa scriitorului se bazează pe informaţii de la individ şi examinare fizica si neurologica. În acest moment, nu există nici un test pentru a confirma diagnosticul de crampa scriitorului, şi, în cele mai multe cazuri, testele de laborator sunt normale.
Mâinile pot fi afectate de mai multe afectiuni. Artrita, probleme ale tendoanelor, şi alte afectiuni inflamatorii pot provoca dureri ale mâinilor. Crampa scriitorului este adesea confundata cu alte afectari ale antebratelor/mainilor, dar se caracterizeaza prin contractii musculare involuntare.


Textul a fost adaptat dupa: brosurile Fundatiei de Cercetare Medicala a distoniei din Chicago (Dystonia Medical Research Foundation – web site: www.dystonia-foundation.org), articolul cu titlul „Neuromodulation in Dystonia: Current aspects of Deep Brain Stimulation” scris de H-H.Capelle, J.K. Krauss aparut in vol. 12,nr 1 in 2009 al revistei Neuromodulation: Technology at the neural interface si din revista „Dystonia dialogue” din 2007, 2008 si 2010.