blefarospasmBlefarospasmul este o forma de distonie care se manifesta prin clipiri puternice repetate si involuntare ale pleoapelor. Formele de distonie care afecteaza capul si fața poartă denumirea de distonie craniana. Astfel ca blefarospasmul este o forma focala (afecteaza doar o parte a fetei). Aceasta forma de distonie afecteaza muschii pleoapelor, provocand contractii si spasme involuntare ale acestora. Pacientii prezinta o vedere normala. Tulburarea vederii se datoreaza acestor clipiri fortate ale pleoapelor. Blefarospasmul nu trebuie confundat cu alte afectiuni ale pleoapelor:

  • Ptoza palpebrala – caderea pleoapelor cauzate de slabiciunea sau paralizia muschiului pleoapei superioare.
  • Blefarita – inflamatia pleapelor cauzata de infectii sau alergii.

Spasmele hemifaciale – reprezinta o alta forma de distonie focala care implica muschii de pe o singura parte a fetei si care include si pleoapa .

Primele semne ale bolii
Blefarospasmul se manifesta gradual printr-o clipire excesiva sau printr-o iritatie a ochiului. In stadiul incipient apare sub influenta unor factori precum: lumina puternica, oboseala si emotii puternice.Pe masura ce evolueaza spasmele au loc frecvent in timpul zilei. Acestea dispar in timpul somnului iar daca somnul este odihnitor aceste spasme apar doar la cateva ore de la trezire.Concentrarea bolnavului asupra unei anumite activitati pot reduce frecventa spasmelor. In unele cazuri spasmele se intensifica astfel incat pleoapele raman inchise pentru cateva ore.

Cauze
Ca si celelalte forme de distonie, blefarospasmul se datoreaza functionarii anormale a ganglionilor bazali care sunt situati la baza creierului. Acesti ganglioni joaca un rol foarte important in coordonarea miscarilor. Inca nu se cunosc mecanismele care duc la aceasta functionare anormala, dar se presupune ca este o tulburare a diferitilor compusi chimici numiti ”neurotransmitatori” care transmit informatii de la o celula nervoasa la alta.


Textul a fost adaptat dupa: brosurile Fundatiei de Cercetare Medicala a distoniei din Chicago (Dystonia Medical Research Foundation – web site: www.dystonia-foundation.org), articolul cu titlul „Neuromodulation in Dystonia: Current aspects of Deep Brain Stimulation” scris de H-H.Capelle, J.K. Krauss aparut in vol. 12,nr 1 in 2009 al revistei Neuromodulation: Technology at the neural interface si din revista „Dystonia dialogue” din 2007, 2008 si 2010.